Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese

Július 1-jétől Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid habilitált egyetemi docens a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese, aki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriuma és a rektor céljaival összhangban, a versenyszférában és más felsőoktatási intézményekben szerzett kompetenciáival fogja menedzselni a MATE elfogadás előtt álló intézményfejlesztési tervének megvalósítását.

Az 1997-ben Kaposváron agrármérnök diplomát szerzett tanár tapasztalatai szerint az agrár-felsőoktatásban az utóbbi évtizedben végzett szakemberek sok kihívással küzdenek, mert a tananyagok és tantervek kevésbé frissültek, mint amennyire az agrárium előre haladt a digitalizáció sodrában és a klímaváltozás, valamint a fenntarthatósági paraméterek szorításában.

A munkaerőhiány és az előbb említett kényszerek utat nyitottak a mezőgazdaság robotizációjának, hangsúlyozza. Ma már egy-két év elegendő ahhoz, hogy az ipari fejlesztések átkerüljenek a mezőgazdaságba, sőt, vannak olyan területek, mint például a dróntechnológiák, ahol a mezőgazdasági felhasználás az ipari előtt jár.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid úgy látja, hogy az agrár-felsőoktatásban a hallgatókat már a képzés során be kell vonni a termelési folyamatokba. A módszertant is meg kell újítani, építve a csoportmunkára és valódi esettanulmányok feldolgozására. A végzősöknek globális szemléletmódot kell elsajátítaniuk, tisztában kell lenniük a nemzetközi trendekkel. A képzésbe kell építeni a 4K, a kommunikáció, a kreativitás, a közösségépítő együttműködés (kollaboráció) és a kritikus gondolkodás munkaerő-piaci követelményeit. A kutatásban szabadalmakban és új technológiák bejegyzésében megjelenő eredményekre kell törekedni.

*

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid Székesfehérváron született 1974-ben. 2000-ben védte meg doktori értekezését a Kaposvári Egyetemen, majd 2006-ban habilitált a Debreceni Egyetemen. 2010–2011-ig a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési Államtitkárságának titkárságvezetője, 2011–2016-ig a Herman Ottó Intézet főigazgatója volt. 2015–2016-ig a Kaposvári Egyetem általános rektorhelyettese, legutóbb a Corvinus Egyetem akadémiai ügyekért felelős rektori megbízottja volt.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid