Egyetemi Laborközpont - laboratóriumi szolgáltatások, típusminősítés

MATE Egyetemi Laborközpont Növényvédőgép Vizsgálólaboratórium

Cím: 2100 Gödöllő, Tessedik S. u. 4.

Növényvédelmi gépek kötelező típusminősítése

Az Egyetemi Laborközpont Növényvédőgép Vizsgálólaboratóriuma szántóföldi és ültetvény permetezőgépek laboratóriumi vizsgálatával foglalkozik. A laboratórium a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által akkreditált (NAH-1-1339/2016). Működése megfelel az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványnak. Az akkreditált tevékenységek mellett kutatás-fejlesztéssel és a jogszabály által előírt permetezőgépek típusminősítésével is foglalkozik.

A 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet értelmében az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú tartállyal rendelkező növényvédelmi gépeket - a kutatási, vizsgálati, kísérleti vagy kiállítási célokat szolgáló növényvédelmi gépek kivételével - típusminősítési eljárás alá kell vetni a kereskedelmi forgalomba történő hozatal előtt. Magyarországon növényvédelmi gépek kizárólag a MATE által lefolytatott típusminősítési eljárás után hozhatók kereskedelmi forgalomba.

Forgalomba Hozatalra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzéke

Típusminősítési eljárás menete

Elérhetőség:

novenyvedolabor [kukac] uni-mate.hu

Kovács László, laboratóriumvezető: +36 70 379-4630

Rák Renáta, vizsgáló szakember: +36 70 903-9898

Személyes megkeresés csak előzetes, e-mailben vagy telefonon történő bejelentkezés alapján lehetséges.

 

 

MATE Egyetemi Laborközpont Agrártudományi Laboratórium

Cím: 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Az Agrártudományi Laboratórium tevékenységét az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabvány szerint folytatja. Szolgáltatásainkkal a mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenységet végzők munkáját segítjük, figyelembe véve a mindenkori hatályos jogszabályi előírásokat. A laboratórium három szakterületen nyújt szolgáltatást.

Mikrobiológiai szakterületen takarmányok és élelmiszerek mikrobiális szennyezettségének kvalitatív és kvantitatív vizsgálatára van lehetőség. Többek között meghatározzuk a mikroorganizmusok valamint élesztők és penészek számát, enterobaktériumok és clostridium perfingens számot, E-coli és egyéb Coliform baktériumok számát.

Takarmányozási szakterületen takarmányok, takarmány alapanyagok, szálas és tömegtakarmányok fizikai kémiai vizsgálatát, mintaelőkészítését és energiaszámításait tudjuk elvégezni. Az alapvizsgálatok, mint a nedvesség-, fehérje-, zsír-, hamu-, rost-, keményítő-tartalom vizsgálata mellett a rendelkezésre álló nagyműszerek segítségével aminosav-tartalom, zsírsav-összetétel, illózsírsav-tartalom valamint makro- és mikroelemek meghatározására is lehetőség van.

Talajtani szakterületen az előírásoknak megfelelően szűkített, bővített és teljes körű talajvizsgálatot, valamint levélanalízis vizsgálatokat és az erdőtelepítéshez előírt talajvizsgálatokat is el tudjuk végezni. Ezen kívül a talaj- és növényminták makro- és mikroelem tartalmának, valamint az összes és oldható toxikus elemtartalmának meghatározása is lehetséges.

A szolgáltató tevékenység mellett a laboratórium részt vesz kutatásokban, projekt munkákban valamint támogatást biztosít a graduális és posztgraduális oktatáshoz.

A laboratórium a talajtani szakterület vizsgálataira akkreditált státusszal rendelkezik.

Munkatársaink képzettsége, szakmai felkészültsége, gyakorlata valamint laboratóriumunk felszereltsége folytán a végzett munka gyors, pontos, megbízható szolgáltatást eredményez.

Kérjük, keressen bennünket, amennyiben kérdése van, vagy további információra van szüksége.

Elérhetőség: 

laborkozpont [kukac] uni-mate.hu 

bukovics.ildiko [kukac] uni-mate.hu

Bukovics Ildikó, laboratóriumvezető: +36 30 132 9273