Miniszteri avatóünnepség Nairobiban – jövőre megduplázzák a kenyai Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok számát

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter június 25-én személyesen is ellátogatott és felavatta az idei év első felében megnyitott Education Hungary toborzóirodát, Kenyába. A magyar kormány jelenleg száz ösztöndíjat biztosít kenyai egyetemistáknak, ezt megduplázzák, jövő januártól kétszáz kenyai diák tanulhat magyar ösztöndíjjal. Az új ösztöndíjakból 30-50 helyet olyan hallgatók kaphatnak, akik doktori (PhD) képzésben vesznek részt – hangsúlyozta a rendezvény kapcsán a miniszter.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a Debreceni Egyetem (DE) és az International Business School (IBS) együttműködésével megnyitott toborzóirodába látogatott el június 25-én Dr. Palkovics László.

Nairobiban a miniszter hivatalosan is felavatta az Education Hungary irodát, melynek feladata Kenyában és a környező országokban olyan fiatalok felkutatása, akik a magyar állam által biztosított ösztöndíjjal vagy saját költségükön magyar egyetemeken szeretnének tanulni.

A felsőoktatás nemzetköziesítése évek óta kiemelt célja a hazai egyetemeknek és a kormányzatnak. A nagy sikerrel működő Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram mellett folyamatos a tandíjfizető külföldi diákok számának emelkedése is. Ez azonban túlmutat a bevételgeneráláson: a nemzetközi hallgatók bevonzásával a hazai felsőoktatás minősége és versenyképessége is növekszik, amiből a hazai diákok is profitálnak. Az ezt támogató hallgatótoborzási tevékenységben jelent mérföldkövet a kenyai tanácsadó iroda megnyitása. A helyi iroda vezetője Caroline Kithama, a Debreceni Egyetem alumnája, aki hitelesen tudja képviselni a magyar felsőoktatást. A nagy sikerrel működő Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram segítségével Egyetemünkön a 2020/2021-es akadémiai évben 323 hallgató tanult Afrikából, ez a szám a fenti döntés értelmében tovább gyarapodhat. Intézményünk az SH programba ki nem választott pályázók számára idén MATE International Scholarship Program-ot hirdetett, melynek keretében tovább bővülhet a nemzetközi hallgatók létszáma.

Az eseményről készült videoösszeállítás itt érhető el.

forrás: ITM

fotó: ITM