Borturisztikai és borfogyasztói felmérés Monoron

Az egyetemi tudományos kutatómunka igenis lehet érdekes! A jó témaválasztásnak köszönhetően a hallgatók úgy ülhetnek le megírni szakdolgozatukat vagy Tudományos Diákköri Konferenciára szánt értekezésüket, hogy a kíváncsiság és az új eredmények megismerésének vágya fogja őket munkára ösztönözni - nem pedig a határidő közelsége. Cikksorozatunk célja, hogy olyan embereket mutassunk be, akik sikeresen megtalálták azt a témát, amibe örömmel ástak munkájuk során egyre mélyebbre.

Bazsik István, a Károly Róbert Campus vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgatója Borturisztikai és borfogyasztói felmérés Monoron című dolgozatával 2. helyezést ért el a 2020/2021-es tanév őszi Tudományos Diákköri Konferenciáján, a 2021-es Országos Tudományos Diákköri Konferencián pedig 1. helyen végzett. A vele készített interjú során többek között mesélt arról is, hogy milyen céljai vannak a jövőben a kutatási témájával.

Mint minden másra, erre is rá lehet „kattanni”
Először BSc-s hallgatóként jelentkeztem Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciára, még 2017-ben. Egy TDK felkészítő kurzuson pont a későbbi témavezetőm, Dr. Koncz Gábor előadásában elhangzottak hatására döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam. Mesterszakos hallgatóként pedig már nem volt kérdés, hogy nevezzek-e. Mint minden másra, erre is rá lehet „kattanni”. Az embert hajtja a tudásvágy, ami arra inspirálja, hogy kiálljon és bemutathassa a tudományos munkáját.

 

Az OTDK-n részt venni erkölcsi kötelesség
Az egyetemi hallgatóként végezhető tudományos munkásság csúcsa az OTDK, és külön megtiszteltetés, hogyha az intézményi TDK bizottság javasolja az ember dolgozatát egy országos megmérettetésre. Véleményem szerint amellett, hogy óriási elismerés egy ilyen jelölés, erkölcsi kötelesség is részt vennie annak az OTDK-n, akit a bizottság méltónak tart rá, hogy képviselje egy ilyen rangos eseményen az intézményt.

 

Akkor és annyira volt jelen, amikor és amennyire szükségem volt rá
A témát magam választottam, és ezt követően kértem fel Dr. Koncz Gábort, hogy legyen a témavezetőm. Azt hiszem, nyugodtan állíthatom, hogy kiválóan egymásra hangolódtunk. Az elején megbeszéltük a felkészülési stratégiát, szóban felvázoltuk a személyes SWOT analízisemet, ez alapján egyeztünk meg abban, hogy milyen feladatokat kell elvégeznem önállóan, milyen rendszerességgel konzultálunk és hol lesz szükség a komolyabb együttműködésre.

Nemcsak szakmai kérdésekben segített, hanem amikor alkalmanként elbizonytalanodtam, eltűntem „az éterben”, akkor egy-egy rövid beszélgetéssel, néhány tanáccsal új lendületet adott. Ez nagyon jól esett. Egy-egy ilyen kutatás hosszú időt vesz igénybe és ennek során az ember bizony hullámhegyeken és hullámvölgyekben találhatja magát. Ő ezeket nagyon jól érzékelte, mindig akkor és annyira volt jelen, amikor és amennyire szükségem volt rá.

 

Borturisztikai és borfogyasztói felmérés Monoron
A témaválasztásomnak nagyon egyszerű okai voltak. Egyrészt nagy rajongója és lelkes amatőrje vagyok a borászatnak és a pálinkakészítésnek. Másrészt a lakóhelyemmel szomszédos településen, Monoron található a közel 1.000 pincét számláló Pincefalu, ami olyan kiemelkedő épített érték, ami bár a világon is ritkaságszámba megy, még hazánkban sem ismerik sokan. Ezt az értéket szerettem volna a saját szerény eszközeimmel megismertetni a világgal, és kicsit segíteni fejlődését. Vizsgáltam például a helyi bor és a Pincefalu ismertségét, a hozzájuk kapcsolódó attitűdöket, a generációk közti ízlésbeli változásokat, valamint a helyi eredtvédelmi jelzés ismertségét.

Kutatási eredményeim röviden a következők
A helyieken kívül mások számára alig ismert Monor hegyközség, a Pincefalu, illetve az az unikális érték, és az a tény, hogy itt található Európa egyik legnagyobb egybefüggő területen fekvő pincefaluja. A monori borral ugyan már sok hazai fogyasztó találkozott, ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy visszatérően fogyasszák is azt. Az országos fogyasztói bázis kialakítása távolinak tűnik, a budapesti és környékbeli expanzióra viszont véleményem szerint érdemes lenne koncentrálni.

A megkérdezettek többsége szerint a monori bor jó, a palackozott borért pedig többet is hajlandóak lennének fizetni a fogyasztók, mint a korrigált átlagár. A Monori OEM megjelölés viszont jelenleg kevéssé ismert, a fogyasztók számára nem képez hozzáadott értéket.

Mindezek mellett fontosnak tartom kiemelni azt az eredményt is, hogy a visszajelzések alapján a Z generáció alapvetően nem kedveli a vörösbort. Ellenben a rozét jóval többen fogyasztják, mint más generációk képviselői.

Szeretném megosztani a kutatási eredményeimet a monoriakkal
Szeretnék felvételt nyerni doktori iskolába és ez a munka kicsit segített felmérni a saját tudásomat, és rávilágított azokra a területekre, ahol még fejlődnöm kell. Ami pedig az eredményeket illeti, igyekszem azokat megosztani Monorral, a monori borászokkal és szeretném folytatni a helyi kutatásokat, hiszen szükség lenne egy tájérték-felvételezésre, egy szálláshely- és vendéglátási kutatásra, illetve a Pincefalu stratégiájának felülvizsgálatára is.

Kihívás, kézzel fogható eredmény, elismerés
Miért érdemes Tudományos Diákköri Konferencián indulni? Mert izgalmas, kihívásokkal teli és kemény munkát igénylő feladat, amelyet, ha jól végez az ember, kézzelfogható gyümölcse van. Ez egyrészt a dolgozat, másrészt az esetlegesen megszerzett elismerés.

 

szöveg: Bazsik István, Nagy Réka
képek: Bazsik István, monoripincefalu.eu