Motivációs nap

2019.10.15. Okos Jövő - Fórum a jövő kutatói generációja számára címmel szervezett motivációs napot az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa. Az intézmény tudományos programja elsősorban a térség középiskolásainak szólt.

Új területtel bővült 2018 októberében az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának Tudományos Diákköri Rendezvénysorozata. A tavaly beérkezett dolgozatok minőségét és a fiatalok lelkesedését látva döntött úgy a gyöngyösi campus, hogy idén is lehetőséget kínál a középiskolásoknak arra, hogy részt vegyenek az intézmény tudományos életében.

A fórumot Dr. Bujdosó Zoltán, campusokért felelős rektorhelyettes és Dr. Baranyi Aranka, az Üzleti Tudományok Intézetének intézetigazgatója nyitotta meg. „Nagyon fontos, hogy a jövő kutatói és fogyasztói generációját bevonjuk a saját jövőjük alakításába, hogy a fiatalok ne csak követői, hanem formálói, alakítói legyenek az elkövetkező évtizedeknek" - hangsúlyozta Dr. Bujdosó Zoltán.

Ezt követte Szabóné Dr. Benedek Andrea adjunktus előadása, melyben a 4. ipari forradalom időszakában végzett kutatásokra hívta fel a figyelmet.

Dr. Tamus Antalné főiskolai tanár a Gyöngyösi Károly Róbert Campus hallgatóinak tudományos sikereiről számolt be. Arra ösztönözte a középiskolásokat, hogy kezdjék el alaposabban megismerni az őket érdeklő témákat, ugyanis több alkalommal volt már rá példa, hogy a friss diplomások egy ilyen dolgozatnak köszönhették az állásukat.

Dr. Csernák József adjunktus nemcsak felkészítőtanárként osztotta meg tapasztalatait az érdeklődőkkel, hiszen az egykori Károly Róbert Főiskola hallgatójaként több eredményes TDK dolgozatot is elkészített.

A megjelent fiatalok motiválása volt a célja Juhász Ákosnak, az első középiskolás ITDK 1. helyezettjének, Tanczik Dánielnek, a tavalyi középiskolás ITDK indulójának, és Tóth Adrienn Máriának is, aki jelenleg az egyetem oktatója, ám 2019-ben a még hallgatóként elkészített tudományos munkájával 1. helyezést ért el az OTDK-n.

A gyöngyösi campuson a külföldi hallgatók magas létszámának hála már évek óta nemcsak magyar, hanem angol nyelven is van lehetőség tudományos munkák elkészítésére. Az érdeklődők meghallgathatták az Aseda Otabil angol nyelvű előadását is. A gyöngyösi campus ghánai hallgatója dolgozatával 2019-ben különdíjas lett az ITDK-n.

A program zárásaként Dr. Pántya Róbert főiskolai docens segítségével bepillantást nyerhettek a robotika világába.

Azok a fiatalok, akik tudományos dolgozatot szeretnének készíteni egy általuk érdekesnek tartott informatikai, gazdaság-, vagy agrártudományi témában és szeretnék megméretni magukat egy Tudományos Diákköri Konferencián, december 2-ig jelentkezhetnek a tamus.antalne [kukac] uni-eszterhazy.hu e-mail címen.

szöveg, fotók: Nagy Réka