Nemzeti Tehetség Program

2019.07.09. A tehetséges fiatalokat támogató programok működtetése, valamint a tehetségsegítő hagyományok őrzése és gazdagítása volt a célja a Nemzeti Tehetség Program elnevezésű pályázatnak, amit az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdetett meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából. A programban nyertes pályázatának köszönhetően az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa is részt vett.

Tudományos Diákköri Konferenciákat, szakmai tanulmányutat és tréninget is szervezett a Gyöngyösi Károly Róbert Campus az elmúlt egy év során a Nemzeti Tehetség Program pályázat támogatásával. Mivel az intézményben mindig is kiemelt figyelmet fordítottak a szakterületük iránt elkötelezett és érdeklődő hallgatók támogatására, a program egy már hosszú évekkel ezelőtt útjára indított kezdeményezés fejlesztését és népszerűsítését tudta támogatni.

Tudományos Diákköri Konferenciák
A pályázat keretein belül a gyöngyösi campus két Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciát hirdetett meg - egyet a 2018-as őszi, egyet pedig a 2019-es tavaszi félévben. Az oktatók legnagyobb örömére egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tudományos kutatómunka a hallgatók körében. Évről évre többen merülnek bele tudományos dolgozat keretein belül szakterületük egy bizonyos témájában. Eredményeiket 2019-ben a gyöngyösi campus hallgatói már 3 szekcióban mutathatták be. Az agrártudományi és a gazdaságtudományi mellett idén első alkalommal a külföldi hallgatók angol nyelvű gazdaságtudományi szekcióban ismertethették kutatási eredményeiket.

Az Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciára jelentkező hallgatók a tudományos kutatómunka elvégzése, az adatok feldolgozása és az értekezés megírása mellett a konzulensüktől segítséget kapnak a megfelelő téma kiválasztásában, valamint az eredményeket ismertető prezentáció elkészítésében is. A pályázat keretében mindezek mellett lehetőség nyílt arra is, hogy a hallgatók szervezett keretek között bővítsék kutatási és módszertani ismereteiket. A gyöngyösi campus ITDK-ján sikeresen szereplő hallgatók – a hagyományoknak megfelelően – részt vehetnek a 2 évente megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon, ahol hosszú évek óta jelentős sikereket érnek el.

Az elkészült pályamunkák disszeminálása
A gyöngyösi campus Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciáin kiemelkedően szereplő hallgatók budapesti, debreceni, gödöllői és szarvasi konferenciákon, valamint tudományos folyóiratokban is ismertethették kutatási eredményeiket.

A pályázat keretében a Károly Róbert Főiskola által 2011-ben alapított tudományos folyóirat, az Acta Carolus Robertus periodika 2018. évi számának kiadása is megtörtént. Nyomtatott és elektronikus formában egyaránt elérhető. Az évente kétszer megjelenő kiadvány lehetőséget nyújt a tudományos diákköri dolgozatok alapjául szolgáló kutatásokból megírt cikkek publikálására.

Középiskolások bevonása
A pályázat egyik fontos eleme és vállalása volt a „Középiskolások bevonása a tudomány világába" című rendezvénysorozat megszervezése és lebonyolítása. A projekt keretein belül 2018 őszén új területtel bővült a gyöngyösi campus tudományos diákköri rendezvénysorozata. A Tehetséghíd a jövőbe elnevezésű program lehetőséget kínált középiskolás tanulóknak is arra, hogy tanáraik irányításával és mentorálásával becsatlakozzanak a campus tudományos életébe.

A diákok számos segítséget kaptak dolgozataik elkészítéséhez. Felkészítő órákon vehettek részt és tanácsot kaphattak a campus olyan egykori hallgatóitól, akik korábban már sikeresen szerepeltek Tudományos Diákköri Konferencián.

Tudományos szakmai tanulmányút
A gyöngyösi campus a pályázatnak köszönhetően a „Középiskolások bevonása a tudomány világába" című programban részt vett és pályamunkát benyújtott diákok számára szakmai, tudományos és ismeretterjesztő kirándulást is tudott szervezni. A csoport ellátogathatott a Csodák Palotájába. Itt többek között megnézhettek egy 9D-s mozifilmet, részt vehettek egy angol nyelvű kémiai kísérlet bemutatón, kísérletezhettek a Mágneses Mező termében, felfedezhették a Természet Műhelyét, a Tudósok Csarnokát, Newton almáskertjét és a Születés szobáját is. A tanulmányút célja az volt, hogy a fiatalokat további kutatásra ösztönözze és felkeltse érdeklődésüket egyéb tudományterületek iránt.

Google AdWords tréning és konferencia
A pályázat keretein belül lehetőség nyílt részt venni egy egész napos Google AdWords tréningen. A résztvevők megtanulhatták, hogyan működnek a Google keresések, hogyan kell technikailag az Ads rendszerben egy kampányt létrehozni, megismerhették, mitől lesz sikeres egy online hirdetés és hogyan lesz hatékony és hosszú távon is eredményes egy kampány.

A gyöngyösi campus oktatói célul tűzték ki, hogy a pályázat támogatásával megkezdett munka a jövőben is folytatódhasson.