Turizmus-vendéglátás

Miért jó felsőoktatási szakképzésben tanulni?
Az új emberi kapcsolatok kiépülése, a vizsgaidőszakok feszültsége, a közös szakmai és természetesen szabadidős tevékenységek mind - mind az egyetemi lét szépségéhez tartoznak, amit itt Te is megélhetsz. Úgy kapsz időt arra, hogy végiggondold a jövőre vonatkozó terveidet, hogy közben az itt eltöltött két év munkája nagy nyereséget jelent majd az első BA szintű diploma megszerzésénél. A felsőoktatási szakképzés alkalom arra, hogy a felsőoktatás kapujában állva sokféle ajtón beléphess. Hallgatóként élhetsz a felsőoktatás rendszerében kínálkozó lehetőségekkel. Képviselheted hallgatótársaid érdekeit, részt vehetsz kutatásokban, és azt tanulod, amiről úgy érzed, hogy neked való. De akár külföldi részképzésben is részt vehetsz.

Választható szakirányok:
- turizmus
- vendéglátás

A szakképzettség oklevélben történő megjelölése:
- felsőfokú közgazdász-asszisztens turizmus szakirányon
- felsőfokú közgazdász-asszisztens vendéglátó szakirányon

A szakképzettség angol nyelvű megjelölése:
- Economist Assistant in Tourism and Catering Specialized in Tourism
- Economist Assistant in Tourism and Catering Specialized in Catering

Mire készít fel ez a képzés?
A gazdaságtudományi képzési területhez tartozó turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés célja olyan, az elméleti és gyakorlati ismeretek birtokában lévő, azokat munkájuk során hasznosítani képes, idegen nyelve(ke)t beszélő, turisztikai és vendéglátó vállalkozásoknál dolgozó gazdasági szakemberek képzése, akik alkalmasak a fogyasztói igények megismerésére és megértésére, színvonalas szolgáltatások megvalósítására, azok továbbfejlesztésére, illetve a szervező munkában való közreműködésre.

Mit fogsz tanulni?
A képzés során elsajátítod a vállalkozások alapítására, működtetésére vonatkozó ismereteket és alkalmassá válsz közép- és nagyvállalatok vezetői mellett asszisztensi, szakreferensi feladatok elvégzésére. A közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek mellett társadalomtudományi alapismereteket szerzel és természetesen a választott szakirányhoz tartozó tárgyakat és idegennyelvet tanulsz majd. Megismerkedsz a turizmus rendszerével, piacával, szereplőivel, valamint a köztük lévő együttműködés lehetőségeivel. A marketinghez kapcsolódó ismeretek megszerzése képessé tesz egy turisztikai vállalkozás vagy desztináció működési környezetének és piacának felmérésére és ennek megfelelő szolgáltatások kialakítására, nyújtására, valamint piacra vitelére. Megismerkedsz a rendezvényszervezés és a szabadidő menedzsment alapjaival is.

A szakon teljes idejű képzésben 600 óra szakmai gyakorlat kötelező, szakmai partnereinknél, egyetemünk tanszállodáiban vagy akár külföldön is teljesíthetsz. Részidős (levelező) képzésben egybefüggő 240 óra szakmai gyakorlatot kell teljesítened. Ennek elsődleges célja, hogy elméleti ismereteid gyakorlati, csak a munkahelyi szocializációs környezetben megszerezhető ismeretekkel is kiegészüljenek.

A felsőoktatási szakképzettséggel jellemzően betölthető munkakörök a következők: Szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató egység munkatársa (pl. recepciós, housekeeper, értékesítési- és marketing asszisztens stb.), esetleg vezetője, vendéglátó tevékenységet folytató egység munkatársa (pl. pultos, pincér, vendéglős stb.), esetleg vezetője, kulturális tevékenységet folytató egység (például művelődési ház) munkatársa, esetleg vezetője, konferencia- és rendezvényszervező, utazásszervező, utazási iroda munkatársa (pl. tanácsadó, utazásszervező, idegenforgalmi ügyintéző, utaskísérő stb)

Hogyan tovább a felsőoktatásba? 
A felsőoktatási szakképzés után, ha úgy érzed, hogy diplomát szeretnél szerezni, akkor jelentkezned kell a választott szakra. A felsőoktatási szakképzetséged a felvételinél plusz pontot ér, illetve bekerülés után – attól függően, hogy milyen alapszakot választottál - beszámítják az addig megszerzett tárgyaidat (kreditjeidet). A besorolási alapképzési (BA) szakon - Turizmus-vendéglátás - a beszámítandó kreditek száma 90 kredit (az ott teljesítendő 210-ből), míg a képzési terület (más gazdaságtudományi szak) szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma legalább 30 kredit.

Amit még a turizmus vendéglátásfelsőoktatási szakképzési szakról tudni érdemes:

Képzési idő: 4 félév

Választható finanszírozási forma:
- magyar állami ösztöndíjas
- önköltséges

Az önköltség mértéke 2021-ben: 150.000,- Ft/félév

Jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány

Nyelvvizsga követelmény: a felsőoktatási szakképzésben a szakképzettség megszerzéséhez legalább középfokú (B2), komplex típusú, a képzési területnek megfelelő államilag elismert szaknyelvi vizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány, illetve oklevél szükséges.

A képzés helyszíne: Gyöngyös

Online nyílt napok: online nyílt napokat rendezünk 2021. január 16-án és február 6-án. >> részletek <<

Kollégiumi elhelyezés:
Kollégiumi elhelyezést minden nappali tagozatos munkarendre felvételt nyert hallgató részére tudunk biztosítani. Levelező tagozatos hallgatóink kedvezményes hallgatói térítéssel igényelhetnek szálláslehetőséget.

Bemutatkozik a Turizmus-vendéglátás szak: >> cikkünk <<

A szakról további tájékoztatás kérhető:
Dr. Bujdosó Zoltán főiskolai tanár, szakkordinátor
Tel.: 37/518-301 E-mail: Bujdoso.Zoltan(kukac)uni-mate.hu

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekben a Károly Róbert Campus Oktatási Iroda ad tájékoztatást:
Gyöngyös, Mátrai út 36. E-mail:  felvi.gyongyos(kukac)uni-mate.hu