Bemutatkozik a Gyógy- és fűszernövények szak

Hogyan kell megfelelően termeszteni, feldolgozni a különféle gyógynövényeket? Milyen hatóanyagokat tartalmaznak és ezek hogyan nyerhetők ki leghatékonyabban? Mi mindenre használható a kamillavirág, a levendula, vagy a csipkebogyó? A nagyszüleink korosztálya által ismert és alkalmazott, gyógy- és fűszernövényekkel kapcsolatos tudás elsajátítása mellett a modern módszerek és ismeretek is a tananyag részét képezik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusa által meghirdetett Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésben. A szakot Lakatos Márk mesteroktató, szakfelelős, valamint Wágenhoferné Pohl Magdolna hallgató segítségével mutatjuk be.

Képzési szint: felsőoktatási szakképzés
Képzési idő: 4 félév

A felvételi statisztikák alapján a Gyógy- és fűszernövények szak a 2020/2021-es felvételi időszakban a Károly Róbert Campus legnépszerűbb képzése volt. Milyen tudással gazdagodhatnak két év alatt a hallgatók?
Lakatos Márk: A szak megnevezéséből eredően a gyógy- és fűszernövény ismeretek fedik a képzés törzsanyagát, úgy, mint gyógynövény- és drogismeret, gyógy- és fűszernövények termesztése, vadon termő gyógynövények gyűjtése, gyógy- és fűszernövények feldolgozása és minősítése, fitoterápia. A képzés az agrárjellegből adódóan elsősorban a gyógy- és fűszernövények termelési rendszereire fókuszál, azonban a mintatanterv összeállításakor célunk volt, hogy a hallgatók elsajátítsák az általános kertészettel (zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztés), növénytermesztéssel, továbbá az ökológiai (bio) termesztéssel és termékelőállítással kapcsolatos ismereteket is, elősegítve a gazdálkodásban a „többlábon” állást. Fontosnak tartjuk a Rövid Ellátási Lánc (REL) szerepét, a helyi termékek előállításának fontosságát, ezért élelmiszertechnológiai és -biztonsági ismereteket is beépítettünk a tantervbe. Mindezek mellett oktatunk üzleti kommunikációt, informatikát, jogi és szakigazgatási, továbbá közgazdasági ismereteket, de szerepel még földműveléstan, pályázatkészítés és projektmenedzsment is a tantervben.

Tehát ez egy igazán gyakorlatorientált képzés.
L.M.: Így van. A gyakorlati jellegű tantárgyak mellett az első három félévben szerepel gazdasági és nyári gyakorlat, amelyhez rendelkezésre áll a tangazdaságunk, az élő és holt gyűjtemények, továbbá üzemlátogatások. Az utolsó, negyedik félév összefüggő szakmai gyakorlat, amely partnereinknél is teljesíthető - ilyen például a Pannonhalmi Bencés Kongregáció vagy Szabó György bükki füvesember, tiszteletbeli főiskolai tanárunk gazdasága, de Székelyföldön három helyszínen is van lehetőség erre. Emellett az ágazat területén tevékenykedő bármely cégnél, vállalkozásnál, egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél is van lehetőség a gyakorlat teljesítésére.

Kiknek ideális választás a Gyógy- és fűszernövények szak?
L.M.: A képzés mindenki számára nyitott, célcsoportja a korábbi tapasztalatokból és az agrárképzési területből kiindulva elsősorban a jelenlegi, illetve jövőbeni gazdálkodók, akik tervezik a gyógy- és fűszernövények termesztését beilleszteni a termelési rendszereikbe. Kevesen tudják, de az észak-magyarországi régió megyéiben közel 6 ezer hektáron termesztenek a gyógynövényágazathoz köthető növényeket. De várjuk a gyógy- és fűszernövények feldolgozása, továbbá a természetgyógyászok, a turizmus, egészségmegőrzés területén tevékenykedő érdeklődőket is.

Mi tetszett meg a Gyógy- és fűszernövények képzésben? Minek köszönhetően esett erre a szakra a választás?
Wágenhoferné Pohl Magdolna: Természetgyógyász-fitoterapeutaként tevékenykedem sok éve. Mindig is fontosnak tartottam, hogy a már meglevő tudásom folyamatosan tovább gyarapítsam és mélyítsem, így számtalan különböző tanfolyam elvégzése után mindig is vártam, hogy egy igazán értékes és alapos tudást adó szakképzésen is részt vehessek. Ezért izgatottan vártam, már az első híradásoktól kezdve, hogy aztán megvalósulásakor jelentkezhessek. Nagy örömöm, hogy részese lehettem az első évfolyam elindulásának.

Beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?
W.P.M.: A képzés teljes mértékben beváltotta számomra a hozzá fűzött reményeimet. Magyarországon egyedülálló, hiánypótló szakképzés ez, mély szakmaisággal és lendülettel, valamint ami számomra nagyon fontos volt még, hogy a téma iránti őszinte elkötelezettséggel zajló gyógynövényes tudást kapnak az itt tanuló hallgatók, folyamatos háttérsegítséggel, szeretetteljes gondoskodásban.

Mik a tervek a záróvizsgát követő időszakra?
W.P.M.: A képzés végeztével továbbra is saját őstermelő-kistermelő, természetgyógyász tevékenységemet szeretném folytatni, csak most már az itt elsajátítottak révén  sokkal tudatosabban és magabiztosabb gyógynövényes- és egyéb tudással, biztosabban járhatom majd megkezdett eddigi utam.

 

A Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésről további információk ITT találhatók.