Bemutatkozik a Pénzügy és számvitel szak

Adóbevallások, hitelkérelmek és pénzügyi tervek összeállítása, befektetés tervezés, beruházás gazdaságossági vizsgálatok, mérleg és eredménykimutatás készítése, könyvelő programok gyakorlati alkalmazása. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusa által meghirdetett képzéseket bemutató sorozat következő cikkében a Pénzügy és számvitel szakot mutatjuk be. Ebben Dr. Baranyi Aranka egyetemi docens, valamint Orbán Eszter másodéves hallgató lesz segítségünkre.

Képzési szintek: felsőoktatási szakképzés / alapképzés
Képzési idő: 4 félév / 7 félév

Egy cég, vagy vállalkozás sikeres működtetéséhez többek között elengedhetetlen a jó pénzügyi szakemberek alkalmazása. Ők azok, akik hétköznapjaik során részt vesznek például a számviteli és pénzügyi munkafolyamatok irányításában, koordinálásában. Többek között az ehhez szükséges kompetenciákat és elsajátítják a gyöngyösi campuson a Pénzügy és számvitel szakos hallgatók. De mi mindent fognak még tanulni, akik ezt a képzést választják?
Baranyi Aranka: Fontos hangsúlyozni, hogy a kiscsoportos oktatás során azonnal kiderülnek azok az oktatási sajátosságok, kérdések, problémák melyekre külön-külön tudunk figyelni és tudunk azokkal a hallgatókkal foglalkozni, akiknek előtanulmányok hiányában nem olyan könnyedén mennek a szakmai tárgyak - legyen az pénzügy vagy számvitelhez tartozó terület. Általános tapasztalat, hogy az órák közben iszonyú nehéznek tűnik bizonyos terület, ekkor nagy szükség van arra, hogy az oktató észlelje a diákok impulzusait, és ezáltal van lehetőség ismétlésre.

Mik a tapasztalatok? Aki középiskolában tanultak pénzügyet és számviteli előtanulmánya, könnyebben tudja majd venni az akadályokat?
B.A.: Elvitathatatlan tény, hogy aki már tanult a tartozik/követel kifejezésekről, a mérlegről, beszámolóról nem lesz idegen elsőre ezekkel a dolgokkal találkozni, de ez nem azt jelenti, hogy Ők ugyanazt tanulnák mint a középiskolai éveik során. Az alapképzés keretében a számvitel oktatása professzionális módon épül fel, hiszen a diploma azt kell, hogy kifejezze, hogy ezen a téren valaki magas szintű ismeretekkel rendelkezi, mely túlmutat egy középszintű vagy tanfolyami szintű képzésen. A nemzetközi számvitel, vezetői számvitel, sajátos számviteli esetek elszámolása, mint tantárgyak nem csak önmagukban lényeges területek, de szoros egységet alkotnak az adózás, pénzügyi tervezés területekkel is. Ezáltal a hallgató 7 félév után komplexen képes átlátni egy vállalkozás teljes adózási, banki, és számviteli rendszerét, és ennek tükrében dönthet, hogy munkája során mivel is szeretne foglalkozni.

Milyen lehetőség közül választhat a munkaerőpiacon az, aki Pénzügy és számvitel szakon végez?
B.A.: Vállalkozások, Önkormányzatok, Bankok, Biztosítók, Nonprofit szervezet, Alapítványok, Könyvelőcégek, Hitelintézetek, NAV, MNB, OBA, Felügyeleti-Kamarai szervek- pénzügyi-számviteli területei jöhetnek szóba, valamint a diplomával rendelkezők néhány év szakmai gyakorlatot követően akár vezető beosztást is betölthetnek.

Miért döntöttél úgy, hogy a Pénzügy és számvitel szakot választod?
Orbán Eszter: Már a felvételit megelőző időszakban világosság vált számomra, hogy gazdasági területen szeretném folytatni a tanulmányaimat, de abban nem voltam biztos, hogy pontosan milyen szakon. Édesanyám 18 éve pénzintézetben dolgozik, így kiskoromtól fogva közelebb éreztem magamhoz ezt a szakot, mint bármelyik másikat. Valószínűleg ez segítette meghozni a végső döntést.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?
O. E.: Egyértelműen igen. Nagyrészt  olyan tárgyakat tanulok, amik valóban érdekelnek. Az oktatók rendkívül aranyosak és korrektek, bármilyen kérdésem merült fel egy-egy tárgy kapcsán, mindig választ kaptam rá. Szerencsére a tanulás is könnyen megy, hiszen életszerű példákat kapunk az előadások alatt.

Mik a terveid a végzést követő időszakra?
O. E.: Mindenképp szeretnék a szakmámban elhelyezkedni. A lakóhelyem környékén hiányszakmának számít a pénzügyi végzettség, így szeretnék az otthonomhoz közel munkát vállalni. Leginkább egy pénzintézetben vagy egy közigazgatási intézményben tudom elképzelni magam a jövőben.

 

A Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzésről további információk ITTaz alapképzésről pedig ITT találhatók.