Bemutatkozik a Kereskedelem és marketing szak

Érdekel a reklámok világa? Szeretnéd tudni, hogyan tehető hatékonnyá egy vállalkozás kommunikációja? Vagy azt, hogy mitől lesz eladható egy termék vagy egy szolgáltatás? Szívesen dolgoznál PR- vagy médiaügynökségnél? Akkor ez a cikk Neked szól! Engedd meg, hogy bemutassuk a Károly Róbert Campuson évek óta töretlen népszerűségnek örvendő Kereskedelem és marketing szakot. A képzés megismerésében Dr. Domán Szilvia egyetemi docens, valamint Nagy Réka végzős alapszakos hallgató segít.

A Károly Róbert Campuson elérhető képzési szintek: felsőoktatási szakképzés / alapképzés
Képzési idő: 4 félév / 7 félév

A marketinges, a PR-os és a logisztikus kifejezéseket szinte mindenki ismeri. Ám arra a kérdésre, hogy pontosan milyen munkát is végeznek azok, akik ilyen területen dolgoznak, már jóval kevesebben tudnak válaszolni. Jellemzően ilyen munkakörökben helyezkednek el azok, akik Kereskedelem és marketing szakos diplomát szereznek. Pontosan mit is tanulnak a hallgatók ezen a szakon?
Domán Szilvia: Szívesen felsorolom a tantárgyakat, de az ebben a formában kissé száraznak, esetleg ijesztőnek is tűnhet. Értelemszerűen – mivel közgazdászok lesznek az ide járó hallgatók – a közgazdaságtudomány számos területével találkoznak tanulmányaik során (pénzügy, számvitel, adózás, jogi ismeretek, társadalomtudományi ismeretek).
A marketing alapjain túl azonban olyan szakma-specifikus ismereteket sajátíthatnak el, amelyek valóban a marketing, illetve a kereskedelmi munka egyes részterületein használatosak.
Minden cég, vállalkozás számára alapvető fontosságú kell, hogy legyen a piac, a környezet ismerete, ebben segít olyan tudományterületek megismerése, mint pl. a pszichológia, szociológia, illetve konkrétan a fogyasztói magatartással vagy a marketingkutatással kapcsolatos ismeretek elsajátítása.
Egy eladható termék a vállalkozás sikerének a kulcsa is lehet, igen fontos tehát termék- és árpolitikát tanulni.

Az értékesítés, a disztribúció, a logisztika, a kereskedelem gazdaságtanának megismerése szintén számos munkakörhöz nélkülözhetetlen.
Igen népszerű területe a marketingmunkának a marketingkommunikáció, mely kapcsán a reklám, a PR, az arculattervezés, az eladásösztönzés és számos más promóciós eszköz alapos megismerése a cél.
Nagyon sok munkavállaló a szolgáltató szektorban dolgozik, kifejezetten fontosnak gondolom ezért a szolgáltatásmarketing specifikumainak megismertetését is.

Kiknek ideális választás a Kereskedelem és marketing képzés?
D. Sz.: Mivel mind a marketing, mind a kereskedelem rendkívül sokoldalú terület, így szívesen ajánlom azoknak, akik kedvelik a változatosságot, a sokszínűséget. Látni kell azonban, hogy mivel ez egy igen dinamikusan változó terület, ezért „jól jön” a rugalmasság. A marketingmunkában „sosem lehet abbahagyni a tanulást”, folyamatosak az új kihívások, mindig fogunk új dolgokkal szembesülni, amikhez alkalmazkodni kell, vagy éppen amiket el kell sajátítani a siker érdekében. Bizonyos szakterületeken pedig kifejezetten hasznos a kreativitás is!

Az azonban tévhit, hogy feltétlenül extrovertált embert kíván minden „marketinges” munkakör: úgy vélem, azok is megtalálhatják a számításukat, akik kevésbé pörgősek vagy zárkózottabb természetűek. Kiváló lehetőséget kínálnak számukra a piackutató, tanácsadó vagy elemző munkakörök.

Milyen lehetőség közül választhat a munkaerőpiacon egy Kereskedelem és marketing szakos diplomával rendelkező fiatal?
D. Sz.: Egy alapszakon végzett diplomásnak elsősorban a kis- és középvállalatok kereskedelmi/marketing területei nyújtanak kiváló lehetőségeket. Irányíthatják és szervezhetik a vállalkozások marketingtevékenységét, de persze nagyvállalatok marketing részfeladatainak – marketingkutatás, marketingkommunikáció, disztribúció – teljes körű ellátására is alkalmasak. Számos marketingszolgáltató (pl. piackutató, reklám- és PR-ügynökségek) különböző munkaköreit is önállóan elláthatják. A kereskedelem területén szintén széles a lehetőségek palettája, melyekkel élhetnek a végzett hallgatók. Ilyenek pl. a hazai és külpiaci értékesítés, beszerzés, logisztika, szállítmányozás, területi képviselet, bolti értékesítés.

Miért döntöttél úgy, hogy a Kereskedelem és marketing szakot választod?
Nagy Réka: 9 éve dolgoztam már újságíróként, amikor jött a gondolat: váltani szeretnék – többek között a kötetlen munkaidő, valamint a munkával töltött esték és hétvégék miatt. Az első diplomámat Kommunikáció és médiatudomány szakon szereztem, elektronikus sajtó szakirányon. Mivel ez egy elég speciális terület, tudtam, hogy tanulnom kell, ha más munkakörben szeretnék elhelyezkedni. Az egyetem kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az intézmény közel legyen a lakhelyemhez, hiszen munka mellett kezdtem el tanulni, valamint az is, hogy a képzés illeszkedjen az érdeklődési körömhöz és ki tudja egészíteni a közel 10 éves szakmai tapasztalatomat.

Beváltotta a képzés a hozzá fűzött reményeidet?
N. R.: 2017-ben a Tanulmányi Osztály vezetőjének tanácsára felsőoktatási szakképzésre jelentkeztem, mert államilag támogatott alapképzésre nem jutottam volna be a pontszámom alapján. A két év elvégzése után jelentkeztem alapképzésre. Legnagyobb örömömre a FOSZ-ért kapott többletpontoknak hála ekkor már sikerült bejutnom államilag támogatott képzésre. A tantárgybeszámításnak köszönhetően pedig szinte egyáltalán nem veszítettem időt, fél évvel tart csupán tovább a képzés, mintha alapszakon kezdtem volna el a tanulmányaimat. Az oktatás színvonalával maximálisan elégedett vagyok, a szakmai tárgyak nagyon tetszenek, így egyáltalán nem jelent nehézséget, ha beadandót kell írni vagy vizsgára kell készülni, hiszen érdekel a tananyag.

Mik a terveid a végzést követő időszakra?
N.R.: Eredetileg az volt a tervem, hogy a felsőoktatási szakképzés elvégzését követően kezdek új állást keresni. Az életnek azonban más tervei voltak. 2018 végén jött egy lehetőség, amivel éltem, így 2019 januárja óta PR-osként dolgozom. Szerencsére bejöttek a számításaim és megvalósultak az előzetes elképzeléseim. Az „új” munkahelyemen hasznosítani tudom az egyetemen tanultak mellett a 10 éves újságírói tevékenységem során megszerzett szakmai tapasztalataimat is.

A Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzésről további információk ITTaz alapképzésről pedig ITT találhatók.